przełom w leczeniu łupieżu pstrego - dermokosmetyki nowej generacji
Siarczek selenu - selenium sulfide

Siarczek selenu (Selenium Sulfide)

Siarczek selenu szeroko stosowany jest nie tylko w medycynie, ale również i w kosmetologii. Jego dobroczynny wpływ na skórę i włosy został potwierdzony wieloma badaniami naukowymi. Ma działanie seboregulujące i przeciwdrożdżakowe, dlatego wykorzystywany jest głównie w walce z łupieżem pstrym. Często zawierają go dermokosmetyki na łupież pstry.

Siarczek selenu jako składnik kosmetyków

Siarczek selenu to jedyny dozwolony związek tego pierwiastka mogący być składnikiem kosmetyków. Niestety jest często pomijany w ich składzie lub jego wartość jest znikoma.

Szeroko stosowany jest w:

Co więcej, ma bardzo duże zastosowanie w szamponach przeciwłupieżowych, jest skuteczny w walce z łupieżem pstrym, czy łojotokowym zapaleniem skóry.

Siarczek selenu – właściwości

Siarczek selenu powszechnie nazywany jest pierwiastkiem młodości, gdyż pełni rolę antyoksydantu, a w połączeniu z witaminą E opóźnia procesy starzenia, regenerując naskórek. Co więcej, neutralizuje negatywne działanie promieni słonecznych na skórę, chroni ją przed działaniem wolnych rodników, a także łagodzi podrażnienia i działa przeciwalergicznie. Odgrywa bardzo dużą rolę w leczeniu łupieżu pstrego, ponieważ ma działanie przeciwdrożdżakowe i przeciwgrzybiczne, reguluje wytwarzanie sebum, a dodatkowo poprawia kondycję włosów. Szampon przeciwłupieżowy zawierający 1% roztworu siarczku selenu cechuje się dużym wpływem na jego zwalczanie, co zostało potwierdzone klinicznie.

Siarczek selenu

Siarczek selenu – jakie związki zawiera?

Siarczek selenu to nazwa powszechnie wykorzystywana, ponieważ nie jest to czysty związek chemiczny o wzorze SeS2, a jedynie jego skład można opisać takim wzorem. Komercyjny siarczek selenu składa się głównie z monosiarczku selenu i różnych cyklicznych związków selenu z siarką.

Siarczek selenu – zastosowanie

Siarczek selenu ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie głównie w kosmetykach. Najczęściej jest w szamponach przeciwłupieżowych i leczniczych kuracjach. Jak wcześniej wspomniano, ma nieoceniony wpływ na łupież pstry, a efekty widać już po kilku użyciach szamponu wyposażonego w siarczek selenu. Można go również spotkać w kremach odżywczych, przeciwzmarszczkowych i kuracjach przeciwtrądzikowych.

Siarczek selenu – pochodzenie i sposób pozyskiwania

Najlepszym źródłem siarczku selenu są drożdże wzbogacone. Charakteryzują się wysoką zawartością białka, które w swoim składzie mają wbudowaną siarkę. Drożdże hodowane na wzbogaconych podłożach w laboratoriach są głównym źródłem siarczku selenu znajdującego zastosowanie w kosmetykach.

Pityver - zestaw

PITYVER
DERMOKOSMETYKI NA ŁUPIEŻ PSTRY – W składzie tych kosmetyków, jest również siarczek selenu. Sprawdź.KUP TERAZ


Bibliografia

1. Zawirska A., Adamski Z., Grzyby z rodzaju Malassezia, 2004
2. Białynicki-Birula R., Gutfreund K., Zastosowanie lampy Wooda w diagnostyce dermatologicznej, 2008
3. Jagielski T., Rup E., Macura A.B., Bielecki J., Charakterystyka grzybów z rodzaju Malassezia I. Aspekty mikrobiologiczne i immunologiczne, 2013

5 (100%) 7 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *